tiistai 8. heinäkuuta 2014

Piirakkaapiirakkaapiirakkaa

Moikkelis!
 
Nyt kesästä on leipominen jäänyt vähän vähemmälle, tuntuu että aika ei vaan riitä! Varsinkin nyt kun viimeviikot oon ollut töissä ja kun työpäivä kestää 8-16 ja kun pyörällä liikkuu niin on kotoa pois 7-17, loppuu kertakaikkisesti tunnit päivästä! Pikkusen oon onneks kuitenkin saanut aikaan.


Alkukesästä raparperien kulta-aikaan tuli tehtyä pari kertaa raparperipiirakkaa reseptillä, jonka oon perinyt mun mummilta. Tämä resepti on saanut paljon kehuja ja resepti sopii käytettäväksi niin raparperien, marjojen kuin vaikkapa omenoidenkin kanssa. Mausteiden kanssa voi myös leikkiä: raparperin kanssa sopii hyvin yhteen sitruuna, mustikoiden kanssa vanilja ja omenoiden kanssa kaneli. Juurikin pari päivää sitten serkku soitti tätä reseptiä käytettäväksi mustikkapiirakkaan ja kuulemma tosihyvää tuli ;) Saatoin julkaista tämän tänne jo aikaisemminkin, mutta tässä se on jokatapauksessa uudestaan! Piimänvihaajille tiedoksi: vaikka reseptiin tulee piimää, sitä ei huomaa mausta vaan se tuo ainoastaan kuohkean rakenteen piiraalle.

Huom. Terveellisemmän reseptistä saa kun käyttää margariinia rasvana ja rasvatonta piimää.
 
Raparperipiirakka mummin tapaan:
200g rasvaa
4 lasillista (n. 2dl) vehnäjauhoja
2 lasillista sokeria
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1 (reilu) lasillinen piimää
1 muna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva ja sekota kuivien aineiden joukkoon. Ota tätä muruseosta talteen 1 lasillinen. Sekoita jäljelle jääneeseen muruseokseen muna ja piimä. Levitä seos pellille ja ripottele raparperit päälle. Sirottele raparperejen päälle n. 1-2rkl sokeria sekä muruseos. Paista 200 asteessa n. 30min. Helppoa kuin heinän teko ;)



Meinas tossa kesäkuun alussa iskeä pieni paniikki kun yhtenä perjantai-iltana mummi soitti, että huomenna lauantaina olisi tulossa vieraita ja heille pitäisi valmistaa kaksi suolaista piirakkaa. Eihän siinä vielä mitään, mutta piirakoiden piti olla laktoosittomia ja gluteiinittomia! Siinä meinasi melkein mennä jauhopeukalo keskelle kämmentä, mutta ei onneksi kuitenkaan. Päädyin tekemään lihaa sisältävän kinkku-juustopiiraan sekä kasvispiiraan että löytyisi jotain kaikille. Pohjan tein samanlaisena molempiin piiraisiin.

Pohja (1kpl):
100g voita/margariinia (laktoositon)
2dl luontaisesti gluteiinitonta jauhoseosta
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
½ dl juustoraastetta (laktoositon)

Nypi huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja suola muruseokseksi. Lisää joukkoon vesi ja juustoraaste ja sekoita käsin tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja jauhota se gluteiinittomalla jauhoseoksella. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Kasvistäyte:
n. 100g purjoa
1 paprika
n. 25 kirsikkatomaattia
150 g yrttituorejuustoa (laktoositon)
¾ dl ruokakermaa (laktoositon)
3 munaa
3 tl luontaisesti gluteiinitonta jauhoseosta
3 dl juustoraastetta (laktoositon, esim emmental)
0,5 tl mustapippuria
silputtuna tuoreita yrttejä esim. persiljaa ja timjamia
ripaus chilijauhetta
½ tl aromisuolaa

Pilko purjo pieneksi ja kuutioi paprika. Kuullota molempia pienessä määrässä öljyä pannulla. Sekoita keskenään kerma ja tuorejuusto. Lisää joukkoon munat, juusto ja mausteet. Leikkaa kirsikkatomaateista n. 12 neljään osaan ja sekoita kermaseoksen joukkoon. Lisää seokseen myös kuullotetut sipuli ja paprika. Levitä esipaistetun pohjan päälle ja paista 20-25min 200 asteisessa uunissa. Koristele hieman jäähtyneenä ylijääneillä kirsikkatomaateilla ja ruohosipulisilpulla.


Kinkkutäyte:
n. 100g purjoa
1 punainen paprika
200g saunapalvikinkkua
½ dl tuoretta persiljaa
½ dl tuoretta timjamia
3 dl juustoraastetta (laktoositon, esim emmental)
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Pilko purjo pieneksi. Ota paprikasta 6 kpl "rengasviipaletta" ja kuutioi loppu paprikasta. Kuullota purjoa ja paprikaa öljytilkassa pannulla ja sekoita sitten keskenään kinkunpalaset, purjo-paprikaseos, yriti ja puolet juustoraasteesta ja levitä seos esipaistetulle pohjalle. Sekoita sitten keskenään maito ja kerma ja vispaa joukkoon munat, suola ja pippuri. Sekoita lopuksi joukkoon myös juustoraaste ja kaada muna-maito pohjan ja täytteiden päälle. Painele päälle paprikarenkaat ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia kunnes pinta on saanut väriä. Koristele tuoreilla meiraminlehdillä kun piirakka on jäähtynyt.
 
Välillä voi herkutella muutakin kun omia leipomuksia :)
 
 
PS. Kuvat piirakoista lisään tämän illan aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti