maanantai 16. kesäkuuta 2014

Vinkit uudelle Kuopio-asukille

Moi kaikki!
Eli lupasin tehä jutun, jossa kerron vinkkejä kun oot uus asukas Kuopiossa ja osa käy ihan yleensäkin muuttamiseen!

Asunto:
Kuopiossa on ainoostaan yks opiskelija-asuntosäätiö Kuopas (Kuopion Opiskelija-asuntosäätiö). Tää on huono juttu koska asuntoja on tarjolla hyvillä sijainneilla suhteellisen vähän ja niiden vuokrataso on vaikkapa Tampereeseen verrattuna jopa korkeampi. Yksiöt siis. Jos oot valmis tinkimään ihanteellisesta sijainnista ja omasta rauhasta, voi soluhuoneen kauempana keskustasta saada kuitenkin n. 250€:lla. 

Jos opiskelet yliopistolla niin paras asuinalue on mun mielestä ylivoimaisesti niirala. Sieltä on n. 1km yliopistolle ja n. 1km keskustaan ja se on kuitenkin rauhallisempaa asuinaluetta kun keskusta. Sinne on tarjolla opiskelija-asuntoja mut esimerkiksi yksiöihin on vuoden jonot.....

Keskusta on mun mielestä seuraavaksi paras asuinalue, mutta sielä ei oikeastaan oo tarjolla opiskelijakämppiä. Yksityiseltä sektorilta voi kuitenkin tehä löytöjä ja halvan kämpän voi saada varsinkin jos löytää itselleen kämppiksen! 

Mä ite asun Neulamäessä eli Nepalissa. Sen maine ei oo kauheen hyvä ja sinne on melkoisen suuri mäki :D se on kuitenkin mun mielestä ollu melko rauhallista seutua, opiskelijakämppiä on tarjolla paljon ja niiden vuokrataso on myös alhaisempi. Neulamäki on perinteinen fuksien ja ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden asuinalue just sen takia että vuokrataso on halvempi ja yleensä ylimmillä vuosikursseilla olevat opiskelijat on saanut jonotettua itelleen kämpän esimerkiksi Niiralasta.

Kauempana keskustasta on myös puijonlaakso ja männistö jotka on kuulemma ihan kivoja asuinalueita, mutta niistä mulla ei oo omakohtaisia kokemuksia. Petoselle ei kannata eksyä!





 


Sisustus
Sitten kun asunto on hankittu olis ihan kiva että sielä on jotain sisällä. Opiskelijan pelastus on että Kuopiossa on IKEA!! Sinne on vaan jonkun verran matkaa, mutta pienet asiat hakee helposti pyörällä ja busseja sinne menee myös. Kodin elektroniikan saa joko gigantista tai expertiltä, jotka on ihan vierekkäin. Pikkukrääsää ja kuivamuonaa saa halvalla maxi makasiinistä, joka on kans samassa rakennuksessa kun Gigantti ja expert. 

Ruoka
Isoja ruokakauppoja löytyy keskustasta (k supermarket ja S market). Yliopiston lähellä on iso prisma ja yliopistolta 3km (ja keskustasta 2km) löytyy Lidl.
 
Liikkuminen
Pyörä on Kuopiossa ylivoimasesti kätevin kulkuneuvo. Etäisyydet on sen verran pieniä että pyörällä pääsee melkeinpä nopeemmin kun muilla kulkuneuvoilla. Auto on ihan kiva jos sellaiseen on varaa. Ilmaisia parkkipaikkoja löytää Kuopiosta helpommin kun isommista kaupungeista ja bensakin on suhteessa melko edullista (jos niin voi suomen hintatasolla sanoo). Halvinta bensaa löytää yleensä nesteeltä, joka on prisman ja gigantin välissä!
Iso pettymys oli kuopion julkinen liikenne. Ensinnäkin se on melko kallis (n. 3,2€/matka) ja sunnuntaina menee lisähintaa n. 1€. Lisäksi kannattaa muistaa (varsinkin jos muutat Tampereelta tai pääkaupunkiseudulta) että Kuopiossa menee kokonaisen matkan hinta jos vaihdat bussia kun esimerkiksi Tampereella saa tunnin sisään vaihtaa ilmaseks. 


Urheilu
Kuopiosta löytyy ihan todella hyvät ulkoilumahdollisuudet. Pienempiä lenkkejä sekä pidempiä vaelluksia voi tehdä ainakin neulamäen, neulaniemen ja puijonlaakson alueella (näitä olen siis itse testannut) mutta myös lähes jokaiselta asuinalueelta löytyy omia lenkkipolkuja tai ulkoilureittejä. Myös hiihtämään pääsee lähes mistä vaan ja Kuopion kaupungin sivuilta löytyykin karttoja lähes joka tarpeeseen (täältä). Suunnistuskarttoja kannattaa kysellä Kuopion suunnistajilta. Kuntosaleja löytyy paljon. Yliopistolla on oma pieni kuntosali (n. 20e/lukukausi), joka epäsäännöllisen harrastelijan tarpeita palvelee hyvin (mutta levypainoja ei löydy). Bodaajien suosiossa on Kuopion kaupungin ylläpitämät salit joita löytyy Kotkankalliolta sekä puijonlaaksosta (n.60e/vuosi + avain 30e). Kuntosali-jumppasali yhdistelmiä löytää paljon keskustan alueelta, ja niistä suosituin on varmaankin fressi (n. +-60e/kk). Tosi kauniita pyöräilyreittejä löytyy myös ja niitäkin kannattaa selailla Kuopion kaupungin nettisivuilta.

Mulle ei nyt tuu mieleen mitään muuta mitä voisin kertoo Kuopiosta mutta jos tulee jotain kysyttävää niin feel free to ask ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti